På förmiddagen samlades ett 30-tal intresserade vid vägen till Backen. Regnet hängde i luften men vädrets makter lyckades ändå förskona oss från att bli blöta under den tre och en halv timmes långa vandringen.

Bengt Kindbom och Anders Larsson började med att berätta om den gamla smedjan innan vi gick uppåt berget. Där berättade de vidare om olika torp som t.ex. Kvarnslätten, en av de gamla kvarnarna i Häggum, och Undermarken. När vi nått den högsta punkten på vandringen stannade vi till vid gamla Stora Gåran och fikade. Bengt fortsatte berättelsen om både sin egen släkt och andra levnadsöden i trakterna runt St. Gåran.

På vägen tillbaka ner mot landsvägen kryddades torpvandringen av ytterligare äventyr då två förrymda ardennerhästar motades tillbaka in i hagen. Väl nere vid landsvägen avslutades förmiddagen med berättelser om torpet Finnstorp där skräddaren en gång huserade.