50-års jubilerande Nationaldagsfirande

Häggums Hembygdsförening anordnade för 50:e gången firandet av Sveriges Nationaldag i Häggum. Evenemanget lockade runt 300 personer som i det strålande försommarvädret kunde se Hemvärnets Musikkår marschera från Bygdegården till Gamla Prästgården. Stavförare var Hannah Lindahl.

De svenska flaggorna hissades under pompa och ståt. Föreningens ordförande Bengt Kindbom hälsade sedan alla välkomna till det 50-års jubilerande firandet. Precis som för 50 år sedan var både hemvärnet och kyrkan representerade.

Hemvärnets musikkår bjöd på ett mycket uppskattat framträdande med olika typer av musik. Bland annat med T2, P4 och Hemvärnets marscher, Under blågul fana och We'll meet again. Varje stycke presenterades av Patrik Karlsson som även komponerat Skaraborgs Hemvärns marsch.

Mellan musikkårens framträdanden sjöng Häggums kyrkokör och barnkör under ledning av kantor Yvonne Conradsson.

Högtidstalet hölls av chefen för Skaraborgs regemente, överste 1 gr. Anders Lindberg. I talet berättade Anders Lindberg om nationaldagens historia och försvaret och hemvärnet idag och i framtiden. Talet avslutades med ett fyrfaldigt leve för Sverige och Sveriges nationalsång.

Efter musikkårens andra framträdande serverades kaffe, bulle och kakor. Försäljning av stenugnsbakat bröd pågick också under festligheterna.

Firandet avslutades i kyrkan med andakt med km. Eivor Rova efter marsch bakom fanorna. Häggums kyrkokör sjöng och fanbärare och fanvakt var Häggums UV-kår. Patrik Karlsson från Hemvärnets musikkår spelade trumpet både som solist och som ackompaniemang till "Den blomstertid nu kommer".

>> Fler bilder
>> Ännu fler bilder