Nationaldagsfirande 2005

För första gången firades nationaldagen som en helgdag. Det var också första gången på 51 år som firandet fick hållas inomhus i kyrkan på grund av regn. Trots vädret lockade firandet 140 personer som fick se UV-scouterna tåga in i kyrkan med den svenska fanan. Därefter sjöngs nationalsången under ackompanjemang av Petter Rosenlund på saxofon.

Hembygdsföreningens ordförande Bengt Kindbom hälsade alla välkomna och lämnade över till Häggums barnkör och kyrkokör som sjöng under kantor Yvonne Conradssons ledning.

Högtidstalet hölls av tidigare statsrådet och landshövdingen Birgit Friggebo. Talet handlade om nationaldagens historia och svenskarnas sätt att fira den. Men även vikten av att känna en tillhörighet och att få en identitet för att lättare kunna förhålla sig till andra människor och kulturer på ett naturligt sätt.

Efter det var det dags för kaffe och den traditionsenliga påsen med bulle och kakor. Försäljning av stenugnsbakat bröd pågick också under festligheterna.

Firandet avslutades med andakt av Kh. Kjell Knutas.