I min mors Ruth Kindboms handskrivna kokbok hämtas ett recept för konfekt som bakats som julgodis i vårt hem. Kokboken är skriven före 1927 eftersom mor använt sitt flicknamn. Kokboken innehåller det som en flicka behövde ha med sig ut i livet och bygger troligen på det som bakades, kokades och tillagades i hennes hem. Det torde inte vara någon djärv gissning att denna konfekt därmed har bakats i Häggum i 100 år.

Konfekt

1 dl tunn grädde
1 kaffekopp vetemjöl
400 gram pudersocker
100 gram sötmandel och några bittermandel.

Hälften av grädden kokas upp den andra hälften röres upp med mjölet till avredning och denna tillsätts till den kokande grädden smeten får ett uppkok och får kallna. Mandeln skållas males stötes. Ingredienserna blandas och arbetas väl. Färgas och formas till konfekt.

God Jul!
Häggum i dec. 2004.