Index | Föreningen | Emmes | Vandringsleder | Artiklar | Arkiv | Bli medlem | Sök | Logga in

Verksamhetsberättelse 2012

Häggums Hembygdsförenings
verksamhetsberättelse för 2012

Styrelse. Häggums Hembygdsförenings styrelse har under året besått av ordf. Anders Kindbom, vice ordf. Stefan Agnar, sekr. Gunilla Christiansson, kassör Barbro Bood, övriga ledamöter Anders Larsson, Leif Larsson, Sven-Erik Lundell, Berit Wilsson samt Therese Qvarfordt.

Årsmöte. Vid årsmötet som hölls den 7 mars så förutom mötesförhandlingar visades film och bilder från Ranstadsverkets uppbyggnad.

Skogsdag. Lördagen den 10 mars anordnade föreningen en ”veteranskogsdag” hos Leif Larsson, Backgården Bolum. Vi fick pröva på skogsbruk som det bedrevs på 50-talet. Ett fyrtiotal besökare kom både yngre och äldre. Det var en vacker vår-vinterdag 6-7 grader varmt och solsken. Ett antal motorsågar från tidigt 50-tal till 70-talet förevisades. Där fanns också diverse redskap för skogsbruk från den tiden att titta på. Hästarna Molly och Nina med Anton Lundell vid tömmarna drog fram timmerstockarna. Stefan Agnar med traktor Fordson Major årsmodell 1959 (enligt Stefan ”stortraktorn” i Häggum på den tiden) hjälpte också till med stockarna. Anders Kindbom hade en stockkran som manövererades för hand och lyfte timret med den. Över den öppna elden bakade
Ida Lundell pinnbröd och Rigmor Lundell gräddade kolbullar och några grillade korv. För de äldre deltagarna var detta lite nostalgi eftersom de upplevt detta förut och för de yngre var det intressant att se hur skogsbruk gick till före de stora skogmaskinernas tid. Detta blev en aktivitet där vi kunde umgås under lediga former och alla tycktes eniga om att det varit mycket trevligt och intressant.
Hembygdsföreningen hoppas kunna göra detta igen nästa år.

Nationaldagsfirande den 6 juni. Klockan sju på morgonen samlades en skara morgonpigga medlemmar (Berit Wilsson, Maj-Britt Thorell, Bengt Johansson, Anders Kindbom, Therese Qvarfordt och Barbro Bood) för att baka bröd i den vedeldade ugnen i Gamla Prästgårdsstugen. De färska brödkakorna såldes sedan under firandet på kvällen och hade en strykande åtgång.
Vid niotiden anslöt fler medlemmar (Sven-Erik Lundell, Anders Larsson, Stefan Agnar, Leif Larsson och Mattias Qvarfordt) för att ställa iordning för kvällens festligheter.
Klockan 18.00 började det traditionella nationaldagsfirandet. I den strålande försommarkvällen samlades cirka 250 personer för att njuta av det digra programmet med deltagande av Häggums missionsförsamlings UV-kår, Häggums Kyrkokör under ledning av Yvonne Conradsson och Skövde folkdansgille. Kvällens högtidstalare var pastor Bengt Kindbom, Skövde som i sitt tal lovordade Guds skapelse i den svenska naturen. Han anknöt också till sin namne, framlidne Bengt Kindbom och vad han uträttat bland annat för hembygden.
Efter att kaffe med hembakat bröd serverats var det dags att gå efter fanan in i kyrkan. Kvällen avslutades med en andakt ledd av kyrkoherde Göran Eriksson, körsång av kyrkokören och fanvakt av UV-kåren.

Veteranbilskväll. Mellan fyra- och femhundra besökare kunde hälsas välkomna till en träff med veteranfordon vid ”Emmes stuga” den 5 juli som anordnades tillsammans med Skaraborgs Motorveteraner. Besökarna kunde titta på alla fina veteranfordon, handla på loppis och köpa varm korv och kaffe med hembakat bröd.
85 veteranbilar och 40 mopeder och motorcyklar deltog.
Första plats i biltävlingen delades av Alf Ståhl, Källby och Rolf Johansson, Mölltorp. Alf Ståhl deltog med en Fiat 500 från 1954 samt med en husvagn Eddis från 1965. Rolf Johansson hade vunnit flera gånger tidigare med sin gröna Chevrolet Phaeton från 1929.
Segrare i moped- och mc-klassen blev Roger Trygg från Skultorp med en vit Puch Florida från 1963.

Slåtterdagen. Söndagen den 29 juli anordnade hembygdsföreningen för andra året lieslåtter på Ekeskogens marker. Ungefär 90 personer kom för att vara med om slåtter på gammalt vis.
Mats Rosengren från Broddetorp höll en liten lektion om liar, vikten av att det är rätt stål i lien och att den är välslipad. Bäst är att knacka fram eggen. Därefter visade han hur man slår med lie. Alla som ville fick pröva detta och sedan hässjades klövern. Samtidigt som lieslåttern pågick slog Anton Lundell med häst och slåttermaskin. Detta var en annorlunda upplevelse mot dagens stora maskiner som används i jordbruket idag.
Dag Fredriksson, Häggum berättade om och visade de växter som växer på en slåtteräng.
Alla trivdes och njöt av medhavd fika och kaffet som Rigmor Lundell kokade över öppen eld.

Konstnatten. Den 29-30 september hade vi konstutställning i Häggums Bygdegård som en del i konstrundan som anordnades av Falköpings kommun. Ida Lundell och Annika Wahlström visade sina alster som bestod bland annat av textilkonst och även målningar. Ett stort antal besökare kom och tittade. Föreningen serverade också kaffe med hembakat bröd.

Höstagillet. Den 10 november gick det sedvanliga ”Höstagillet” av stapeln i Häggums Bygdegård.
Drygt 60 personer bänkade sig runt borden för att avnjuta rotmos med bogfläsk eller varmkorv med potatismos.
Därefter hade Skövde Volvo Manskör ett uppskattat framträdande under ledning av Birgitta Malmqvist. Vi fick lyssna till många sånger av varierande karaktär och även delta själva i allsången. Kvällen avslutades med kaffe och kaka och ytterligare ett framträdande av kören.

Julgranen. På förmiddagen den 8 december samlades några av föreningens medlemmar ( Roland och Andreas Wilsson, Erik Lundell, Anders, Johan, Emma och Malin Kindbom, Leif och Linus Larsson samt Stig Bood ) för att resa julgranen vid kyrkan. Den hade i år skänkts av Hans Leuchovius, Brännebacken. Förmiddagskaffet serverades på Höksås hos Stig och Barbro Bood.

Tomten vid ”Emmes”. På eftermiddagen den 8 december kom ett 30-tal barn med föräldrar till ”Emmes” stuga för att lämna sina önskelistor till Tomten. Det var ett strålande vinterväder med snö så i år kom Tomten med häst och släde. Det var hästen Molly som drog och Anton Lundell höll i tömmarna. Alla barnen fick en pratstund med Tomten innan han åkte tillbaka till ”nissarna” för att börja med alla klappar som barnen önskat sig.
Emmes stuga. Under året har en del underhållsarbete gjorts på husen vid ”Emmes”. Bland annat har halmen på ladugårdstaket bytts och vindskivorna på uthuset samt fönstren på stugan målats. Vi tackar de medlemmar som gjort detta.
Föreningen har under året haft årsmöte och fem protokollförda styrelsemöten.
Under 2012 hade hembygdsföreningen 141 medlemmar och 45 st. med familjeanknytning.
Styrelsen vill tacka alla medlemmar för det arbete som lagts ner i föreningen under det gångna året och hoppas på lika stort engagemang under 2013.

Häggum den 9 mars 2013

…………………………………… …………………………….. …………………………………….
/Anders Kindbom/ /Stefan Agnar/ /Gunilla Christiansson/

…………………………………… ………………………………….. ………………………………………
/Anders Larsson/ /Berit Wilsson/ /Barbro Bood/<< Tillbaka