Index | Föreningen | Emmes | Vandringsleder | Artiklar | Arkiv | Bli medlem | Sök | Logga in

Verksamhetsberättelse 2013

Häggums Hembygdsförenings verksamhetsberättelse för 2013

Styrelse. Häggums Hembygdsförenings styrelse har under året bestått av ordf. Anders Kindbom, vice ordf. Stefan Agnar, sekr. Gunilla Christiansson, kassör Barbro Bood, övriga ledamöter Anders Larsson, Sven-Erik Lundell, Berit Wilsson, Leif Larsson och Therese Qvarfordt.

Årsmöte. Vid årsmötet som hölls den 13 mars visade Leif Crona filmen ”Vindmannen” en modern ”Vall” om konstnären och filosofen Bengt Hornebrant. Årsmötesförhandlingar och kaffeservering med semla följde därefter.

Skogsdag. Söndagen den 17 februari anordande föreningen en veteranskogsdag hos Leif Larsson, Backgården, Bolum. Ett 80-tal besökare kom för att uppleva hur skogsbruket gick till på 50- och 60 talen. Där fanns två stycken hästar med släde, äldre traktorer som Fergusson (grålle), Nuffield, Fordson, ett flertal gamla motorsågar och andra äldre skogsredskap. Det sågades både med motorsågar och handsåg. Traktorerna och Anton Lundells och Marcus Wremers hästar hjälptes åt att dra fram stockarna. Timret lades sedan i hög med hjälp av en gammal stocklyft som manövererades för hand. Över öppen eld bakade Rigmor Lundell, Ida Lundell och Ing-Marie Kindbom kolbullar som deltagarna fick smaka på. Besökarna gick också en tipspromenad med frågor som handlade om skog och natur. Vädret var perfekt några grader kallt och lite snö. Evenemanget uppskattades verkligen av alla, för de lite äldre blev det lite nostalgiskt och för de yngre intressant att se hur skogbruk gick till förr, en kontrast mot dagens jättemaskiner.

Bakdag. Den 18 maj arrangerade hembygdsföreningen en bakdag i Gamla Prästgårdsstugen för de som var intresserade av att lära sig baka på gammalt vis. Elva medlemmar kom för att testa.( Ing-Marie, Marianne, Marie, Harriet, Jenny, Anna, Therese, Berit, Barbro, Mattias Anders K.) Berit satte degarna sedan fick var och en baka ut sina brödkakor. Mattias och Anders skötte den vedeldade ugnen. Ungefär 140 brödkakor bakade vi. Alla var nöjda och tyckte det var ett bra initiativ av föreningen. Detta är tänkt att bli årligen återkommande så att fler kan komma och prova.

Nationaldagsfirande. Klockan sju på morgonen den 6 juni samlades en skara morgonpigga medlemmar för att baka bröd i den vedeldade ugnen i Gamla Prästgårdsstugen. De färska brödkakorna såldes sedan under firandet på kvällen.
Vid niotiden kom fler medlemmar för att sätta upp björkar och ställa iordning för kvällens firande.
Klockan 18.00 började det traditionella nationaldagsfirandet. I strålande väder samlades c:a 250 personer för att njuta av det digra programmet med deltagande av Häggums missionsförsamlings UV-kår, Häggums Kyrkokör under ledning av Yvonne Conradsson, musik på fiol av Helene Sköld och Marianne Lejhage och sång och musik av Emelie och Mattias Levin. Kvällens högtidstalare var europaparlamentarikern Kent Johansson.
Efter kaffeservering med hembakat bröd var det dags att gå efter fanan in i kyrkan till den avslutande andakten.

Veteranbilens och Moppens kväll. Den 4 juli ordnade föreningen i samarbete med Skaraborgs Motorveteraner en ”Veteranbils- och loppiskväll”. Drygt 500 personer kom för att titta på gamla bilar, motorcyklar och mopeder sam göra fynd bland loppissakerna.
Det serverades fika med hembakat bröd. Det gick åt 200 bullar, 600 kakor, 90 liter kaffe, 120 burkar läsk och drygt 300 korv med bröd.
Det kom 101 veteranbilar och 30-talet mopeder och motorcyklar. Det var en ökning sedan förra året.
Publiken fick utse finaste bilen och finaste tvåhjulingen.
Bland bilarna vann Lennart Karlsson från Häggum med sin Lincoln Continental 1947 års modell och bland tvåhjulingarn blev det Kjell Gustavsson från Skövde med sin LE Grimpeur 1924 års modell som tog hem priset.
Veteranbilskvällen har blivit en tradition den första torsdagen i juli månad varje år och både antalet utställningsfordon och besökare har ökat för varje år vilket gläder föreningen.

Hemvändardagar. Med fem års mellanrum har vi ”hemvändardagar” och de ägde rum den 3-4 augusti. Efter en del detektivarbete lyckades vi få fram adresser till c:a 300 personer som tidigare bott i Häggum och till vilka vi skickade en personlig inbjudan.
På lördagen den 3:e augusti var det hembygdsfest vid Emmes stuga. På eftermiddagen innan festen bröt ett våldsamt åskväder ut vilket kanske bidrog till att endast ett 100 tal besökare kom.
Programmet bestod av musikunderhållning av gruppen Mama och Edvin Lidholm som spelade klassisk gitarr, Häggumsmästerskap i gevärsskytte och pilkastning, chokladhjul och kaffeservering med hembakat bröd. Diplomen som delades ut till Häggumsmästarna var ritade av Mattias Qvarfordt.
På söndagen den 4 augusti var det sammankomst i Häggums Missionshus där Anna och Björn Hald spelade och sjöng gamla och nya sånger. Ludvig Johansson hade öppen trädgård med exotiska växter i Bossgårdens Kvarn. Häggums Bygdegårdsförening anordnade loppis vid Bygdegården och där även lunch serverades. Dagen avslutades med gudstjänst i Häggums Kyrka med komminister Mats Bengtsson och därefter kyrkkaffe.

Emmes stuga. Den 9:e september besökte Skultorps Hembygdsförening Emmes Stuga med Rune Kindbom som guide.

Konstnatten. Den 28 -29 september anordnade Falköping kommun en konstrunda ”Konstnatten” där man kunde besöka 140 st. utställningsplatser och se på olika slags konst. Häggums Hembygdsförening deltog också. Många besökare kom till Häggums Bygdegård för att se Ida Lundells alster (bild, text och objekt).

Skövde Hembygdskrets. Den 16 oktober stod föreningen som värd för Skövde Hembygdskrets höstmöte.

Höstagillet. Den 9 november anordnade som brukligt föreningen ”Höstagille” i Häggums Bygdegård. Ett-50 tal personer hörsammade inbjudan och kom. Denna gång var det ett större antal yngre deltagare vilket var glädjande och bådar gott för framtiden.
Berit Wilsson, Gunilla Christiansson och Barbro Bood svarade för maten och det serverades kålpudding eller köttbullar med sås och potatis, lingon, bröd, smör och kaffe med kaka.
Efter maten tog Therese Qvarfordt över programmet och hade ett musikkryss som hon sammanställt. Det var musik för både gammal och ung så alla kunde delta. En trevlig programpunkt som uppskattades.
Under året hade Hembygdsföreningen fått en del gamla föremål som gåva. En bok som visar Häggums Missionsförsamlings missionsauktioner för åren 1872 – 1884 där det framgår köpare, vara och pris och att det också beviljades tre månaders kredit. Gamla fotografier på Häggumsbor samt kartor före laga skiftet fanns bland föremålen. Under kvällen visades dessa.

Granen och tomten. Den 7 december restes granen vid kyrkan med hjälp av Leif och Linus Larsson, Therese och Emil Qvarfordt och Anders, Johan, Emma, Malin Kindbom. Granen hade i år skänkts av Håkan Måård Boslycke. Kaffe serverades på Torsborg hos Ing-Marie och Anders Kindbom.
På eftermiddagen kom tomten till Emmes Stuga. Ett 40-tal barn med föräldrar kom för att lämna sina önskelistor och få en pratstund med tomten. Det serverades också glögg, varm saft och pepparkakor.

Emmes Stuga. Under året har en del underhållsarbete gjorts, bland annat har alla husen målats lagom till Hemvändardagarna. Vi tackar de medlemmar som gjort detta.
Föreningen har under året haft årsmöte och fem protokollförda styrelsemöten.
Medlemsantalet har varit 140 st medlemmar och 43 st med familjeanknytning.
Föreningen har under året på uppdrag av Sveriges Hembygdsförbund fört statistik över antalet ideellt arbetade timmar och kom upp till 730 timmar.
Styrelsen vill tacka alla medlemmar för det arbete som lagts ner i föreningen under det gångna året och hoppas på lika stort engagemang under 2014.

Häggum den 8 mars 2014

……………………………………….. …………………………………… ……………………………………
/Anders Kindbom/ /Stefan Agnar/ /Gunilla Christiansson/

………………………………………. …………………………………….. ……………………………………
/Anders Larsson/ /Berit Wilsson/ /Barbro Bood/


<< Tillbaka