Index | Föreningen | Emmes | Vandringsleder | Artiklar | Arkiv | Bli medlem | Sök | Logga in

Verksamhetsberättelse 2014

Häggums Hembygdsförenings verksamhetsberättelse för 2014.

Styrelse. Häggums Hembygdsförenings styrelse har under året bestått av ordf. Anders Kindbom, vice ordf. Stefan Agnar, sekr. Gunilla Christiansson, kassör Barbro Bood och övriga ledamöter Anders Larsson, Sven-Erik Lundell, Berit Wilsson, Leif Larsson och Therese Qvarfordt.

Årsmöte. Vid årsmötet som hölls den 8 mars visade Anton Lundell bilder från Dalarna Femund Forkörarförenings resa med häst och släde till Röros i Norge. Färden startade vid Lomviksgården som ligger vid sjön Flöjtingen nära svensk/norska gränsen för att ta sig med häst och släde till marknaden i Röros, en sträcka på cirka 12 mil enkel resa. Anton visade också bilder föreningens sommartur med häst och vagn som gick i trakterna runt Leksand.
Årsmötesförhandlingar och kaffe med semla följde därefter.

Skogsdag. Den 15:e mars anordnade Hembygdsföreningen en veteranskogsdag för tredje året i rad hos Leif Larsson , Backgården, Bolum. Efter ett riktigt busväder under natten med både regn, snö och blåst sken solen skönt på de 50-60 talet besökare som kom.
På programmet stod bland annat att fälla träd och dra fram dem med hjälp av häst. Två hästekipage med Marcus Wremer och Erik Lundell vid tömmarna samt tre gamla traktorer ( Fordson, Grålle och Volvo 320) hjälptes åt.
Man fick också pröva på att barka stockarna med en barkspade.
Ett träd fälldes för hand med en stor fogsvans. Utvecklingen har verkligen gått framåt sedan 40- och 50- talet då detta var det vanliga sättet att ta ner skog om man jämför med dagens stora skogsmaskiner.
Ett stort antal gamla motorsågar från mitten av 1900-talet fanns som man kunde testköra och även andra gamla redskap som hörde skogsbruket till.
I år fanns också en liten utställning med tidningsurklipp från 50-talet med artiklar och annonser om skogsbruk och skogsredskap.
Över öppen eld bakade Rigmor Lundell och Ing-Marie Kindbom kolbullar som hade strykande åtgång.
En tipspromenad som handlade om naturen kunde besökarna också gå.
Alla trivdes och var nöjda med arrangemanget och hoppades på en fortsättning nästa år.

Nationaldagsfirande 6 juni. Redan klockan sju på samlades vi (Berit, Inez, Therese, Lena, Eva, Marie, Barbro, Mattias och Anders) i Gamla Prästgårdsstugen för att baka brödkakor som sedan såldes under firandet på kvällen. Vid niotiden anslöt ytterligare medlemmar för att ställa i ordning för kvällens firande.
För sextio år sedan startade högtidlighållandet av Nationaldagen och före detta Svenska flaggans dag i Häggum. 1954 arrangerade Hemvärnet firandet första gången och medverkade gjorde musikkåren vid P4. 1955 beslutades att firandet skulle ske i hembygdsföreningens regi. Vid 50-, 55- och nu 60-årsjubileet har Hemvärnets Musikkår Skaraborg medverkat. Högtidstalare var i år Elena Blom Skultorp. Kyrkokören under ledning av Yvonne Conradsson bjöd på vacker sång och barnkören sjöng Idas sommarvisa. Fanvakt var Häggums UV- scouter.
Efter kaffeservering var det dags att gå in i kyrkan för den avslutande andakten som leddes av kyrkoherde Kjell Knutas. Vi fick även lyssna till musik på fiol av John Strandber Samuelsson och Helena Sköld.

Veteranfordonskväll och loppis. Den tredje juli var det dags för den årliga veteranfordonskvällen i samarbete med Skaraborgs Motorveteraner. Det kom 52 veteranbilar, 25 mopeder och 4 traktorer. Regnet under dagen bidrog till att antalet bilar blev så få i år trots att solen kom fram till kvällen och det blev ett stålande väder. Publiken var lika stor som tidigare år runt 500 st. som strövade runt och tittade på alla fordonen, kollade på loppiset, fikade våra hembakade kakor eller bara umgicks med varandra.
För underhållningen under kvällen svarade Peder Sveder med sång och musik uppblandat med lite vitsar.
Vinnare av den finaste bilen blev för tredje året i rad Lennart Karlsson med sin Lincoln-47 Continental och finaste tvåhjulingen blev Zündapp Sport Combinette KS-62 med Ove Johansson Stenstorp som ägare.

Lieslåtterden 27:e juli. Trots att åskan mullrade i bakgrunden och ett lätt regn föll kom drygt 60 personer för att vara med på lieslåttern som hembygdsföreningen anordnade. Liksom tidigare år var vi på ägor som tillhör Ekeskogen. Även i år hade vi anlitat Mats Rosengren, Broddetorp för att lära ut konsten att slå med lie. Det var många ungdomar som deltog vilket är glädjande och det borgar kanske för att användningen av lie fortsätter till nästa generation. Nytt för i år var att Magnus Lundell och Carina Bergkvist kom med två ponnyhästar och barnen fick möjlighet att åka hölass. Vi bjöds på ”kokkaffe” som kokats över öppen eld av Rigmor Lundell. Efter fikapausen tilltog regnet och vi avbryta tidigare än beräknat men alla som ville hann slå med lie och vi hann också hässja höet innan vi blev alltför våta.

Bakdag. Den 23:e augusti var det åter dags för ”bakdag” i Gamla Prästgårdsstugan då medlemmar hade möjlighet att pröva på att baka bröd på gammaldags vis. Sju stycken hade anmält sig denna gång. Av deltagarna var detta ett mycket uppskattat arrangemang.

Besök på museum. Den 14:e september besökte hembygdsföreningen Skallmeja Lantbruks- och hushållsmuseum. Vi mottogs och hälsades välkomna av ägaren Mats Nilsson. Museet startades 1998 av Mats Nilsson som då var lantbrukare och inryms på hans gård i det som förut var svinstallar. Det började med att Mats hade många gamla föremål som var värda att visas. Hans farfarsfar, farfar, far och han själv kastade inget så det fanns en hel del att starta upp med. Sedan har det byggts på och många föremål har skänkts till museet. Idag innehåller det c:a 80.000 föremål och alla är dokumenterade. Där fanns allt från mängder av jordbruksredskap, hushållsedskap, pappersbonader, pappersbärkassar till tablettaskar och mycket mer. Vi fick se ett 60-talsrum, ett 30-talsrum, en gammal skolsal och 30-talslägenhet med kök, vardagsrum och sovrum samt en affär allt fullt möblerat. Med humor och stor inlevelse guidades vi runt av Mats. Vi bjöds även på kaffe, smörgås och kaka.

Konstnatten. Den 26-28 september deltog hembygdsföreningen tredje året i ”Konstnatten” som arrangeras av Falbygdens Mat och Kultur sista helgen i september.
I Häggums bygdegård ställde följande ut: Maj-Britt Olsbo – akvarell, Viktor Tapper – naturfoto, Inez Kindbom – vävda alster, Kerstin Nordling – tårtmakeri, Johan Dagman – foto samt Per Gustavsson signerade sin kriminalroman ”Mattanten, lärarinnan och Adolf Hitler.
Hembygdsföreningen serverade kaffe med hembakat bröd.
Omkring 300 personer besökte oss för att se utställningen. Ett resultat som översteg tidigare år. Det som särskilt gladdes oss var allt beröm vi fick från besökarna för den höga kvalitet som det var på alstren som visades. Det ger mersmak att fortsätta även kommande år.

Höstagille med 60-årsjubileum. Den 8:e november firade hembygdsförening 60 år i samband med ”Höstagillet”. Sextio personer kom för att delta.
Denna gång hade matens beställts från Vägkrogen i Skultorp och serverades fantastisk god slottsstek med potatis, sås, pressgurka och gelè.
Programmet i övrigt bestod av återblickar tillsammans med Rune Kindbom till tiden i Häggum innan Hembygdsföreningen bildades. Rune är den enda medlem i föreningen som var med vid bildandet av Häggums Hembygdsförening.
Därefter hade Therese Qvarfordt ett musikkryss där alla kunde vara med. Det blev lika uppskattat i år som förra året.
Avslutningsvis serverades kaffe och tårta och kvällen avslutades med trevlig samvaro vid kaffeborden.

Granen och tomten. Den 6:e december restes granen vid kyrkan. Anders och Johan Kindbom, Leif och Linus Larsson, Therese och Emil Qvarfordt, Erik Lundell, Stefan Agnar, Roland och Andreas Wilsson gjorde jobbet. Granen hade i år skänkts av familjen Gökstorp. Kaffe serverades i Källegården hos Berit och Roland Wilsson.
På eftermiddagen kom tomten till ”Emmes stuga”. Ett 30-tal barn med föräldrar kom för att lämna sina önskelistor och få en pratstund med tomten.. Det serverades också glögg, varm saft och pepparkakor.
Böndernas Hus. Under sommaren målades ”Böndernas Hus” vid Gröneberg om .
Föreningen har under året haft årsmöte och fem protokollförda styrelsemöten.
Medlemsantalet har varit 141 st medlemmar och 34 med familjeanknytning.

Styrelsen vill tacka alla medlemmar för det arbete som lagts ner i föreningen under det gångna året och hoppas på lika stort engagemang under 2015.
Häggum den 12 mars 2015

……………………………………………………. ……………………………………………
/Anders Kindbom/ /Stefan Agnar/

…………………………………………………… …………………………………………………
/Gunilla Christiansson/ /Barbro Bood/

………………………………………………….. ……………………………………………………
/Anders Larsson/ /Berit Wilsson/

<< Tillbaka