Index | Föreningen | Emmes | Vandringsleder | Artiklar | Arkiv | Bli medlem | Sök | Logga in

Verksamhetsberättelse 2015

Häggums Hembygdsförenings verksamhetsberättelse för 2015.

Styrelsen har under 2015 bestått av ordförande Anders Kindbom, vice ordförande Stefan Agnar, sekreterare Gunilla Christiansson, kassör Barbro Bood samt övriga ledamöter Anders Larsson, Sven-Erik Lundell, Leif Larsson, Berit Wilsson och Therese Qwarfordt.

ÅRSMÖTE
Vid årsmötet som hölls den 12 mars höll förre statssekreteraren vid Lantbruks-departementet Magnus Kindbom föredrag. Han gav oss en liten inblick hur arbetet i riksdagen går till och framför allt hur gången är när olika förslag och lagar blir till. Det blir många sammanträdestimmar och många personer är inblandade både tjänstemän, sakkunniga, lagrådet när det gäller nya lagar , ministern för departementet som ställt förslaget, de övriga partierna och slutligen riksdagen. Ett ärende kan ta flera år att bereda. Magnus visade också bilder och berättade episoder från sina resor i tjänsten som statssekreterare från Asien,Afrika, Sydamerika och Bryssel. Ett tack till Magnus för detta mycket intressanta föredrag. Efter årsmötesförhandlingar serverades kaffe med semla.

SKOGSDAG
Den 14 mars anordnade hembygdsföeningen en veteranskogsdag hos Leif Larsson, Backgården, Bolum. Vi fick uppleva hur skogsbruket gick till på 50-talet och gamla traktorer, motosågar och andra redskap förevisades. Över öppen eld bakades kolbullar.

TORPVANDRING
I år återupptog föreningen traditionen att på första maj göra en ”torpvandring” då vi besöker några gamla boplatser för att höra historien om dom som levt där. Vädret var lite kylslaget men uppehållsväder. 25 personer både gamla och unga slöt upp för att lyssna till Anders Larsson som guidade oss. Vi började vid Källeberg där det förr fanns tre soldattorp. Därefter fortsatte vi uppför berget till ”Kråkalyckan” där det på 40- och 50-talet fanns en festplats med dansbana.Sedan fortsatte vi förbi boplatserna Kråkes, Hoffmans, Döves, Åstorpatöserna, Valmingens, Kuttes,Tolls och Väses. Uppe på berget tog vi en fikapaus och det medhavda kaffet smakade bra och utsikten över Häggum var storslagen. När man ser de små husgrunderna och åkerlapparna förstår man att de som bodde här uppe på berget levde under mycket knappa förhållanden.

NATIONALDAGSFIRANDET
Nationaldagen den 6 juni firades vid Gamla Prästgårdsstugan. Högtidstalare var Birgitta Malmquist, Skultorp. Kyrkokören under ledning av Yvonne Conradsson bjöd på vacker sång och Helene Sköld och Marianne Lejhage underhöll med fiolspel. Fanvakt var Häggums UV-scouter. Efter kaffeservering avslutades högtiden med andakt i kyrkan.

VETERANFORDONSKVÄLL
Den 2 juli anordnade hembygdsföreningen i samarbete med Skaraborgs Motorveteraner den traditionella veteranfordonskvällen. I år var vädret strålande 27-28 grader varmt och sol. Det slogs rekord både vad gäller utställare och besökare. Vi räknade till 115 st. veteranbilar, 40 st. mc och mopeder, 6 st. traktorer och drygt 600 st. besökare. Publiken röstade fram Fiat Topline 1954 ägd av Alf Ståhl, Källby som finaste bil och motsvarande pris för motorcykel gick till en Harley Davidsson 2008 med ägare från Falköping. Även i år svarade Peder Sveder för en mycket uppskattade underhållning med musik och vitsar. Publiken strövade runt och tittade på alla veteranfordon, fyndade på loppis och fikade av vårt hembakade bröd eller bara umgicks. Veteranfordonskvällen första torsdagen i juli varje år har glädjande nog blivit ett mycket uppskattat evenemang.

HÄGGUMSDAGEN
Den 15 augusti anordnade föreningarna i Häggum en gemensam fest i Häggums Bygdegård. Vi besökte Eva Olsbos fantanstiska trädgård med mängder av blommor och andra växter, slingrande gångar och även en liten damm. Barnen fick rida på eller köra Carina Bergqvists och Jannice Johansson ponnyhästar. De kunde också åka en tur i Leif Larssons jeep. UV-scouterna hade byggt upp en hinderbana och visade också delar av sin verksamhet. Kvällen avlutades med mat och dans till Jimmy Anderssons musik.

BAKDAG
Den 5 september anordnade föreningen en bakdag i Gamla Prästgårdsstugen för de som var intresserade av att lära sig baka bröd i vedeldad stenugn på gammalt vis.

KONSTNATTEN
Häggums Hembygdsförening deltog för fjärde året i ”konstnatten” som arrangeras av Falbygdens Mat & Kultur sista helgen i september. I Häggums Bygdegård ställde följande ut: Hans Jensen foto, Conrad Lidholm foto, Jan-Erik Ullström författare, Kerno Tårtmakeri och Jesper Andersson lyktor. Ungefär 350 personer besökte utställningen.
Hembygdsföreningen serverade fika med hembakat bröd.

HÖSTAGILLET
Den 7 november var det åter dags för ”Höstagille” i Häggums Bygdegård och ett 60-tal personer kom för att äta god mat och umgås. Det serverades wonton en kinesisk maträtt bestående av degplattor, fläskfärs,räkor och spenat och därefter potatis- och purjolökssoppa och gulaschsoppa och till detta hembakat bröd. Senare bjöds på kaffe med olika sorters bärpajer och vaniljsås.
Efter maten fick vi lyssna till Birgitta Malmqvist som på ett humoristiskt sätt berättade om det idylliska Häggum under 30- och 40-talet. Birgitta bodde sina första tio år i Häggums folkskola där hennes far Petrus Bothzèn var lärare.
Under kvällen tillkännagavs årets ”Häggumare”. I år blev det Ida Lundell för hennes framsteg i sitt konstnärsutövande.

GRANEN OCH TOMTEN
Den 5:e december var det åter dags att resa granen vid kyrkan och den hade i år skänkts av Sven-Erik Lundell. Anders, Emma och Malin Kindbom, Sven-Erik och Erik Lundell, Leif och Linus Larsson, Roland Wilsson och Stefan Agnar gjorde jobbet. Kaffe serverades på Torsborg hos Anders och Ing-Marie Kindbom.
På eftermiddagen kom tomten till ”Emmes stuga”. Det var ett riktigt busväder vilket gjorde att bara ett 20-talet barn med föräldrar kom. Barnen lämnade sina önskelistor och fick en pratstund med tomten. Det serverades glögg, varm saft och pepparkakor. Tomten kom i år med häst och vagn dragen av två ponnyhästar med Carina Bergqvist vid tömmarna.

Föreningen har i år också haft två arbetsmöten vid ”Emmes stuga” samt ett möte i vårt arkiv på Ranstadsverket.
Hembygdsföreningen har haft årsmöte och fem styrelsemöten under 2015.
Medlemsantalet har varit 138 st. medlemmar och 37 med familjeanknytning.
Styrelsen vill tacka alla medlemmar för det arbete som lagts ner i föreningen under det gångna året och hoppas på lika stort engagemang under 2016.

Häggum den 9 mars 2016

............................................ ..........................................
/Anders Kindbom/ /Stefan Agnar/

........................................... ..........................................
/Gunilla Christiansson/ /Barbro Bood/

........................................... ...........................................
/Anders Larsson/ /Berit Wilsson/<< Tillbaka