Index | Föreningen | Emmes | Vandringsleder | Artiklar | Arkiv | Bli medlem | Sök | Logga in

Verksamhetsberättelse 2016

Häggums Hembygdsförenings verksamhetsberättelse för 2016.
Styrelsen under 2016 har bestått av ordförande Anders Kindbom, vice ordförande Stefan Agnar, sekreterare Gunilla Christiansson, kassör Barbro Bood samt övriga ledamöter Anders Larsson, Sven-Erik Lundell, Leif Larsson, Berit Wilsson och Therese Qwarfordt.

Årsmöte
Den 9 mars hölls årsmöte i Häggums Bygdegård med ett 25-tal medlemmar. Programmet för kvällen förutom årsmötesförhandlingar och kaffe med semla var Eva Olsbos och Maj-Britt Olsbos berättelse från deras resa till södra Afrika under hösten 2015.
Dom visade dessutom 450 fantastiska bilder och några filmsnuttar. Rundturen varade i 21 dagar och sträckte sig över 540 mil. Turen började i Cape Town, Syd Afrika fortsatte genom Namibia till Okavangodeltat i Botswana och avslutades vid Viktoriafallen i Zimbabwe. Gruppen bestod av 6 personer inklusive guide. Elva nätter tillbringades i tält och tio nätter i lodge. I resan ingick att man själv fick sätta upp och ta ner sitt tält, hjälpa till med frukost och lunch och diska de dagar det var självhushåll. Dom fick se många exotiska djur och uppleva mycket spännade , bl.a kom en flodhäst in i campen en natt. Vi tackar Eva och Maj-Britt för allt intressant vi fick ta del av.

Skogsdagen
Skogsdagen i Backgården, Bolum den 19 mars arrangerades för femte året och gästades av 60-70 personer i ett strålande väder. Kolbullar serverades. Fem hästar som drog stock med släde och domänsax. Sven-Erik och Erik Lundell körde med nordsvenska hästen Nina, Carina Bergqvist körde med shetlandsponnyn Arizona och familjen Wremer kom med tre fjordingar.
Äldre traktorer som Fergusson Grålle, Volvo 320 Buster, Ford 4000, Volvo BM 500 med vajerkran och en åttahjulig skotare Mini Brunett deltog.
Gamla motorsågar och redskap som användes förr i skogsbruket fanns med.
Anders och Johan Kindbom visade hur man lastade timmer med vajerkran. Barnen barkade stock, provade hugga ved och såga med gamla sågar.

Bakdag
Den 27:e april hade vi besök av Ladies Circle Skövde som provade på att baka bröd i Gamla Prästgårdsstugan. Det var tolv förväntansfulla damer som aldrig tidigare bakat i en vedeldad ugn och de tog sig an uppgiften med den äran. Vi bjöd på fika med nybakat ljummet bröd och alla var helnöjda efteråt.
Även den 3:e september anordnades ytterligare en bakdag för dem som intresserade att baka på gammaldags vis.

Torpvandring
Även i år anordnade föreningen en promenad 1:a maj där vi tittade på gamla bosättningar. Efter att det regnat på morgonen tittade solen fram lagom till vi påbörjade promenaden. Vi startade vid kyrkan och följde gamla landsvägen vidare Backavägen och Ekeskogsvägen. Vi tittade bl.a på var Häggums krogar låg. Vi var framme vid Slängarskrestins, Ramalyckan, Andreasa i Marka och Hägges där vi tog fikapaus. Vi fortsatte sedan vidare till Örns och Stora Gåran, Lövåsen, Fattigstugan, Sterns och Smedbacken. Anders Larsson var vår guide.
Nationaldagen
I ett strålande vackert försommarväder firades nationaldagen vid Gamla Prästgårdsstugan.
Vi började redan klockan sju med att baka bröd som sedan såldes under kvällen.
Kvällens firande började med intåg av UV-scouterna som också hissade flaggorna. Vi sjöng nationalsången gemensamt. Vi fick lyssna till vacker sång av opersångerskan Lisa Bauer ackompanjerad av Gustav Gyllenhammar och Häggums Kyrkokör under ledning av Yvonne Conradsson. Högtidstalet hölls av Åke Johansson tidigare Häggumsbo som berättade episoder från sin uppväxt i Häggum. Kaffe med hembakat bröd avnjöts. Kvällen avslutades i kyrkan under ledning av komminister Mats Bengtsson. Intåget i kyrkan leddes av fiolspelande Helene Sköld och Marianne Lejhage. Fanvakt var UV-scouterna. Lisa Bauer och Kyrkokören framträdde även i kyrkan.

Veteranfordonskvällen
Den 7:e juli arrangerade hembygdsföreningen veteranfordonskväll med loppis för 12:e året i följd i samarbete med Skaraborgs Motorveteraner. Solen sken, 18-20 grader varmt men blåsigt. Även detta år blev arrangemanget en succè. Det kom 110 bilar, 28 motorcyklar, 22 mopeder, 5 traktorer, 3 messersmith och 1 husvagn. För underhållningen svarade Peder Sveder med sång, musik och en del vitsar. Besökarna var många c:a 750 personer som fikade av vårt hembakade bröd, tittade på fordonen, handlade på loppis eller bara umgicks.

Slåtterdgen
Den 31:e juli var åter dags för hembygdsföreningen att anordna lieslåtter på Ekeskogens ägor. Trots ett lätt regn innan slåttern började kom ett 70-tal personer för att delta. Även i år var det Mats Rosengren från Bolum som lärde ut hur man slår med och hanterar en lie. Det behövs ingen råstyrka utan med en välslipad lie och rätt teknik går det lätt. Alla som ville fick pröva på och efteråt räfsades höet ihop för hand och hängdes på hässja. Anton Lundell slog ett stycke med häst och slåttermaskin. Därefter vändes höet med hövändare och drogs ihop med släpräfsa. Rigmor Conradsson bjöd på ”kokkaffe” som kokades över öppen eld.
Vi tackar familjen Lundell som stod för detta uppskattade arrangemang.

Häggumsdagen
Den 13:e augusti var det dags för ”Häggumsdagen” i hembygdsföreningens regi men jobbet gjordes av Häggums Packers. Ett 60-tal besökare kom för att roa sig, äta god mat, dansa till Jimmy Anderssons musik eller bara umgås med varandra.
Bjärsjö Kvarn
Den 11:e september besökte föreningen Bjärsjö kvarn och sågverk i Bolum. Ett tjugotal personer hade samlats och lyssnade till kvarnens ägare Jan-Erik Johanssons intressanta berättelse om kvarnen från 1600-talet. Under guidningen visade Jan-Erik ärdre redskap och föremål från kvarnen och den tillhörande smedjan.

Konstnatten
Den 30 september till 2 oktober deltog föreningen för 5:e året i konstrundan som anordnas av Falbygdens Mat & Kultur med en utställning i Bygdegården. Utställare i år var Per Roslund som visade sin konst under rubriken ”Monster är rädda för barn”. Besökarantalet blev rekordstort med drygt 600 personer däribland många barn och ungdomar som kom för att titta på monster och drakar. Hembygdsföreningens hembakade fika lockade också många.

Höstagillet
Lördagen den 12 november bjöd hembygdsföreningen in till ”Höstagille” i Bygdegården.
Ett 40-tal personer kom för att äta god mat ock umgås. Det bjöds på kall inkokt strömming med potatismos, lingon och gurka samt smör och bröd. Senare på kvällen serverades kaffe med kaka.
Vi fick lyssna till Noomi Augustsson som läste en uppsats skriven av Noomis morbror Birger Larsson om en skolresa till Göteborg för 100 år sedan. Noomi hade också skänkt vinsterna till kvällens lotteri.
Bengt och Ann-Marie Lilljha visade bilder från och berättade om Ranstadsverkets uppbyggnad och rivning.
Under kvällen tillkännagavs årets Häggumare som blev Johan Kindbom. Johan är en duktig orienterare och vann sin klass i O-ringens femdagarsorientering 2016 som gick av stapeln i Sälenfjällen. Emma Kindbom visade också bilder från årets tävling.

Granen och julpyssel
Lördagen den 3:e december restes granen vid kyrkan och den hade i år skänkts av Jörn och Anna Kutzner i Bossgården. Anders, Johan och Emma Kindbom, Leif och Linus Larsson, Roland Wilsson, Rune Johansson, Erik Lundell och Stefan Agnar gjorde jobbet. Barbro och Stig Bood bjöd arbetslaget på fika.
På eftermiddagen samlades 24 barn och vuxna i Bygdegården för att julpyssla tillsammans. På borden hade Rigmor Conradsson och Ida Lundell dukat fram material och förslag på egentillverkat julpynt. Det tillverkades ljuslyktor av gamla glasburkar som dekorerades med socker och band, korgar gjorda av hönsnät och mossa, stjärnor av kvistar och egentillverkade julkort med paljetter och bokmärken.
Alla deltog med stor lust och kreativitet och förverkligade både små och stora ideèr, de flesta hade en hög med pyssel med sig hem.
Under tiden man pysslade kunde man stärka sig med hembakat fika, smörgås, clementiner och glögg.
Det var första gången detta arrangemang anordnades av Hembygdsförening och vi hoppas att det kan bli en tradition.


Tomten
Lördagen den 10 december kom tomten till Emmes stuga för att få en pratstund med barnen och ta emot deras önskelistor. Tomten kom i år på häst och vagn med Anton Lundell vid tömmarna. Det regniga vädret bidrog nog till att endast ett 30-tal barn och vuxna kom. Det serverades också varm saft, glögg och pepparkakor.

Under året har vi haft två arbetskvällar vid ”Emmes stuga”.
Hembygdsföreningen har haft årsmöte och fem styrelsemöten under 2016.
Medlemsantalet under 2016 har varit 126 medlemmar och 30 st med familjeanknytning.
Styrelsen vill tacka alla medlemmar för det arbete som lagts ner i föreningen under det gångna året och hoppas på lika stort engagemang under 2017.

Häggum den

.............................................. ..................................................
/Anders Kindbom/ /Stefan Agnar/

.............................................. .........................................................
/Gunilla Christiansson/ /Barbro Bood/

............................................... ........................................................
/Anders Larsson/ /Berit Wilsson/

<< Tillbaka