Index | Föreningen | Emmes | Vandringsleder | Artiklar | Arkiv | Bli medlem | Sök | Logga in

Verksamhetsberättelse 2008

Styrelse

Bengt Kindbom, Stensborg ordf., Stefan Agnar, Tollestorp v. ordf., Dag Fredriksson, Bränneberg sekreterare, Barbro Bood, Höksås kassör, Anders Larsson, Björksäter och Berit Wilsson, Källegården ledamöter. Ersättare Leif Larsson, Backgården Bolum och Anders Kindbom, Torsborg.

Föreningens representant för Billingsbygden Anders Larsson. Bengt Kindbom och Stefan Agnar är valda representanter för Skövde hembygdskrets. Styrelsen har under året haft fem sammanträden.

Kommittéer: Gunilla och Roland Chrisiansson, Barbro och Stig Bood och Ing-Marie o Anders Kindbom
Antalet medlemmar vid årets slut är 154 varav 2 ingångna sista kvartalet 2008 från 95 hushåll (representerar därtill 52 familjemedlemmar). 27 ex. Billingsbygden sålda. Beträffande ekonomi hänvisas till särskild ekonomisk redogörelse.

Årsmöte

Från Hembygder på fjärran kontinenter var temat vid årsmötet som samlat 45 deltagare. Bilder från Kina, Uruguay och Thailand förmedlade av: Aiyun Yin och Åke Eliasson, Stefan Agnar, Tollestorp, Elizabeth Fierro Fredriksson och Dag Fredriksson, Bränneberg och Bengt Kindbom Stensborg. Myntsamlingen från Granqvists dödsbo i St. Gåran som Hembygdsföreningen fått i gåva av Häggums församling visades liksom en del övrigt material. Traditionsenligt serverades Semlor till kaffet.

Nationaldagen

Samlade 300 personer vid Gamla Prästgården. Högtidstalet hölls av Magnus Kindbom, stabschef i Jordbruksdepartementet. Firandet innehöll körsång av Häggums kyrkokör under ledning av kantor Gull-Britt Pettersson, folkdans av Skövde Folkdansgille och kaffeservering. Högtiden avslutades med andakt i kyrkan under ledning av Kjell Knutas.

När flaggorna hade halats var det dags att ta upp en gammal tradition i Häggum. Närmare hundratalet personer gick först till Bygdegården för att "ropa ut" brudparet Anna Nordberg och Johan Vilsson, Solliden och sedan vidare till Ängslyckan för att "ropa ut" Mimmi och Christer Bragd. På båda ställena utbringades fyrfaldiga leven, det sjöngs och hölls tal.

Veterankväll med fordon och loppis vid Emmes.

Torsdagen den 3 juli var en helt underbar sommar kväll vid Emmes stuga i Häggum. Detta bidrog säker till att alla rekord för detta evenemang raderades ut. Omkring fyrahundra besökare umgicks i den härliga sommarkvällen och som åt upp allt som erbjöds av korv och kaffe med undantag lite saft och bullar.

De 16 försäljarna på marknaden hade god omsättning . 71 veteranbilar, 37 mopeder, lättviktare och mc, 4 traktorer och 5 speedway cyklar glänste i kvällssolen och studerades ingående av besökarna. Publiken röstade fram kvällens favorit som blev en gul MG 1952 års modell ägd av Lars Erik Åkesson Säter Skövde belönad med Hembygdsföreningens brödkakor och Billingsbygden. Andra platsen belades av Sven Olof Jonsson Eggby med en Willys 1931. Ingemar Anderssons veteranbuss en Scania från 1950-talet gjorde två turer genom Häggums by.

Hemvändardagar

Årets höjdpunkt i föreningens verksamhet. Återigen kan Häggums hembygdsförening glädjas med alla som kom till Häggum den 2 och 3 augusti. Våra arrangemang hade många besökare och det var uppskattade programinslag.
Hembygdsfesten vid Emmes på lördagskvällen var som vanligt ett tillfälle för att umgås med personer som man inte träffat på många år och det var många kära återseenden. Programpunkterna var också lyckade, Häggums Offroaders bjöd barnen på en åktur med Jeep och Anna Göransdotter bjöd barnen på hästskjuts.

Musik och sång i Häggum av Häggummare: Dag Fredrikson med kollegor på trummor, Lennart Johansson dragspel, Anders Larsson gitarr och Susanne Larsson sång de tre sistnämnda avslutade med Häggumavisan från 1852 som först presenterades av Bengt Kindbom.

Kaffe och Varm korv förtärdes i väntan på den sista underhållningen för kvällen. Om man inte sköt med luftgevär eller kastade pil för att bli Häggumsmästare 2008.

Häggumsmästare är: i pilkastning, flickor Lovisa Berg, Lyckeberg, pojkar Johan Larsson, Björksäter, damer Ing-Lill Johansson, Bäckagården och herrar Conrad Lidholm, Backgården. Luftgevärsskytte, damer Margareta Richardsson, Västerängen och herrar Anders Kindbom, Torsborg.

Sören Frid, Tidaholm avslutade den fina kvällen med sång till gitarr och fiol och däremellan engagerade han publiken på sitt medryckande sätt.

Söndag.

Söndagen inleddes vid Häggums Bygdegård med Loppmarknad och Kaffeservering. Tyvärr var vädret lite växlande och tillströmningen av besökare var kanske något lägre än tidigare hemvändardagar. Bygdegårdsföreningen skall ha en eloge för servering av lunch till ett stort antal besökare. En förutsättning för att kunna delta i hela söndagens program för många som inte har några att ”ta in hos” i socknen.

I ett fullsatt Häggums Missionshus möttes unga och gamla söndagsskolebarn och juniorer/UV-scouter till en familjetimma. Dagens söndagsskola och UV presenterade sig med drama, presentation och bön Pastor Jan Gustavsson, Falköping predikade, Gundel Hildingsson och Birgitta Malmquist svarade för musiken. Vid den efterföljande kaffeserveringen kunde många minnas och samtala om sin tid i söndagsskola och UV/junior.

Hemvändardagarna avslutades på söndag eftermiddag i en likaså fullsatt Häggums kyrka med Musikgudstjänst. För ett högklassigt och mycket uppskattat musikprogram svarade Hans Kennemark och Greger Siljebo. Kh. Kjell Knutas ledde andakten.

Sveriges Villavagnscenter.

Både på lördag och söndag tog många tillfället att besöka utställningen av Villavagnar på Ranstadsverket. Bengt Lillhja presenterade i en välgjord broschyr Ranstadsverkets historia, hyresgäster i dag och planerna för Ranstadsverket de närmaste åren. Vid rundvandring på området fanns möjligheter att besöka mekanisk verkstad, båtvarv m m.
Hembygdsföreningen tackar Bengt Lillhja för hans och företagets stöd som sponsor för våra hemvändardagar. Följande e-brev har hembygdsföreningen fått: ”Vi vill alla på Ranstadsverket framföra ett varmt tack till Dig för helgens arrangemang. Att få se så många av sina grannar och i lugn och ro få prata med dom var underbart. Det får inte dröja 5 år till nästa träff inte.”

Offroaders Häggum. ”Häggumaträffen” en fullspäckad offroadhelg från fredag till söndag med besök från hela södra Sverige, Danmark och Norge. Några jeepar kunde ses när de kommit tillbaka från körning på militära övningsfältet Klagstorp och i Kråkberget. Totalt 138 fordon inskrivna vid träffen med ca. 400 besökande personer.
Långväga hemvändare. Från många håll i Sverige kom personer med anknytning till Häggum "hem" igen. Några verkligt långväga gäster vill vi nämna Sture Hägg med maka Karin och barnbarnet Christian från USA, Lena Lindahl från Spanien och Alli Mikkolainen med make Esko från Finland.
Kyrktur från Hjo. Ett arrangemang som inte är Hembygdsföreningens men som ändå är glädjande att tala om är att 50 resenärer från Hjo besökte Häggum måndagen den 4 aug . Vädret var vidrigt med storm och regn, men humöret var gott. Besöket i Häggum började med guidning i kyrkan och efterföljande andakt ledd av kh Lars Åkesson, Hjo. Resenärerna förflyttade sig sedan till Bygdegården där Bygdegårdsföreningen bestod med gott kaffe, smörgåsar och chokladmuffins. Resenärerna bjöds också på en verbal tur genom Häggums sockens historia.
Tack. Tack till alla som ideellt arbetade med olika arrangemang från fredag till måndag. Ni har visat vad vi kan i Häggum, när omkring 1000 besök skett vid de arrangemang arrangörerna bjudit på.

Höstagille

Den 8 nov var 60 personer samlade i Bygdegården. Kvällen inleddes med att Gehörspelarna; Anders Johansson, Dieter Patzschke och Rune Andersson underhöll. I höstkvällen smakade den varma potatissoppan gott. Gehörspelarna kom igen innan det var dags för kaffe med äppelkaka och vaniljsås. Ranstadsverkets historia var en huvudpunkt under kvällen. Filmen - Skiffern i Ranstad - Hot eller Hopp - visade avsnitt från driften och skifferhanteringen vid Ranstadsverket i slutet av 1960 talet och en del om utbyggnadsplaner och återställning av mark.
Ranstadsverkets lokala historia har aldrig skrivits ned. Därför beslutade mötet att anordna en studiecirkel om Ranstadsverkets historia från 1955- 1969.

Vandringar och besök

Vid vattenfallet!
Backen, Annandag Påsk en gnistrande vacker vintersöndag. Rekorvärme i vinter och rekordkyla i vår. Men ändå bedårande vackert med 15 cm nysnö och solsken. De få deltagarna fick lyssna till vattnets kluckande under isformationer och snö samtidigt som elden sprakade vid fikaplatsen.

Byn Runt
Vandring 1 maj med 49 deltagare. Från Kyrkan till Backgården med information om byns förändring och utveckling under 200 år. Under vägen berättades om byns indelning i slutet på 1700 talet fram till laga skiftet 1855. Var gårdarna då var belägna och bygatornas sträckning. Endast fem gårdar eller delar av gårdar ligger kvar på samma ställe nu som för skiftet.

Från 1900-talet andra hälft är byns bebyggelse i stort sett orörd. I dag utgörs den av gårdar och bostäder. 60-år tillbaka så fanns det många olika verksamheter i byn, kvarn, såg, folkskola och småskola, kommunalt badhus, åkeri och taxirörelse, A&H Källs Speceri- och Diversehandel, Curt Larssons Speceri- och Diversehandel. Häggums poststation som under en 75 årsperiod fram till 1950 haft ett par lokaliseringar. Lantmannaförening, tjurförening m fl föreningar.
I dag är det Kyrkan, Missionshuset och Bygdegården som finns kvar. Vid Backgården en gång byns centrum intogs fikat och efter det besågs läget för den största gravplatsen med 70 brandgravar och 8 skelettgravar som påträffades i samband med de arkeologiska utgrävningarna för Ranstadsverket.

Torvmossen och Huljestens hall. Vandringen 18 maj med 11 deltagare gick först till Häggums bys torvmosse – Tranebärsmossen. Det är för övrigt från denna mosse som sjön i dagbrottet fått sitt namn – Tranebärssjön. Till torvmossen hörde en samfälld mark där delägarna kunde lägga upp sin torv för torkning. Sista bränntorven togs i mossen omkring 1950. Men fortfarande gapar de kolsvarta vattenfyllda hålen i terrängen. Vissa hålor kan man gå över då det är mycket länge sedan det utvanns torv i dem medan andra är bottenlösa ner till minst två meters djup. Till nackdel för bl.a. älgar som ofta går ner sig i mossen. Torvmossen är en magnifik plats på våren då en matta av liljekonvalj breder ut sig.

Nästa anhalt var Huljestens hall ett gränsmärke mellan Häggum och Stenstorp socknar och Valle och Gudhems härader. Detta gränsmärke är beskrivit i en handling från 1309 som hittades i Häggums gamla kyrka och som kyrkoherden Thure Ljunggren redovisat i sin sockenbeskrivning över Häggums socken 1794.

När dagbrottet i urangruvan 1965 skulle drivas öster ut så flyttades hallen upp till Ranstadsverkets industriområde. Brytningen avbröts innan man kom fram till den gamla gränsen och då krävde Häggum hembygdsförening att Huljestens hall skulle flyttas tillbaka till sin ursprungliga plats. Så skedde också 1990 nu står den åter på sin plats och det är mäktigt att besöka en plats och ett gränsmärke som dokumenterat funnits i över 700 år.

Emmes

Under våren utfördes många underhållsåtgärder vid Emmes och på vandringslederna. En sammanräkning ger vid handen att 14 personer gjort 57 pass och om tiden varje gång beräknas till två timmar så är det nästan tre arbetsveckor. Det är värt all heder och tacksamhet.

I veckan efter hemvändardagarna började arbetet med att byta vasstak på ryggåsstugan. Den gamla vassen är borta, torven på nocken med alla taklökar är nere och ny vass från Polen är levererad via Assar Andersson Broddetorp. Vindskivorna har tjärats innan det var dags för Stefan Andersson Broddetorp att komma och lägga vasstaket. Som vanligt är det imponerande att följa en skicklig hantverkares arbete. Taket av vass är jämt som ett salsgolv. I mitten av september var torv och taklök på plats på nocken. Under denna period har 15 personer gjort sammanlagt 59 arbetspass.
Totalt har under året investerats 23.360:- kr.

Jultomten

Äntligen kom han då -Tomten- till Emmes stuga på lördag eftermiddag, krokig och böjd vandrande efter den gamla vägen. Stämningen var julkortslik med snö kring den lilla röda ryggåsstugan. Marschaller lyste upp ute och stearinsljus inne i den lite gråkalla decemberkvällen. Tomten som senast varit sedd i trakterna kring Faldreven mötte ett 30-tal barn som ivrigt presenterade sina önskelistor. Tomten var snäll tog emot listorna, pratade med barnen om den kommande julen och delade ut godis till alla barn. Lite snuvig var han och nös ljudligt, däremellan var han också lite sprallig för en råtta som bodde i hans stora träsko kittlade tomten under foten.

Övrigt

Bill Jeager från Anoka utanför Minneapolis i Minnesota besökte Häggum 11-13 aug. Han guidades i Häggum informerades om sina rötter i Håkan-Uddsgården Häggum av Anders Larsson och Bo Olsbo. Elizabeth o Dag Fredrikssson har varit Bills värdpar under vistelsen i Häggum.

Lördagen den 6/12 var vi ett 10-tal medlemmar som gav oss ut i ett vackert vinterlandskap på Billingen för att hämta julgranen till kyrkans parkeringsplats. Årets gran har skänkts av familjen Eva och Michael Kihlström, Hjo från deras fastighet vid Svaneberg. Tack för den fina granen. Eva säger på sin blogg "att det känns riktigt hedrande att ni valde den att ställa på kyrkbacken". Tack till Barbro Bood som bjöd arbetslaget på förmiddagskaffe i Höksås.

Hembygdsföreningen har överklagat dom 2008-10-09 mål nr 3676-07 Kammarrätten i Sundsvall till Regeringsrätten. Målet gäller att Continental Precious Minerals fått tillstånd att leta efter uran i bygden.

Styrelsen tackar medlemmar, samarbetspartner och intresserade för det gångna verksamhetsåret.

Bengt Kindbom Stefan Agnar Barbro Bood

Anders Larsson Berit Wilsson Dag Fredriksson

<< Tillbaka