Index | Föreningen | Emmes | Vandringsleder | Artiklar | Arkiv | Bli medlem | Sök | Logga in

Verksamhetsberättesle 2009

HÄGGUMS HEMBYGDSFÖRENINGS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009.

Årsmöte. Vid årsmötet 6 mars visade Leif Crona, Skövde sin gripande film om Axel Linus Vall - "Korga-Vall". Korgmakaren, levnadsfilosofen som bodde i en liten stuga vid Blängsmossen på Nordbillingen. Vall tillverkade korgar vispar och kvastar som han bl a sålde på torget i Skövde. Leif Crona visade ytterligare filmer som "Det klingande året".

Semlor och kaffe intogs av 32 personer som sedan deltog i årsmötets förhandlingar. Efter förhandlingarna visades ett antal bilder från de arkeologiska utgrävningarna i Häggum 1958-1960.

Studiecirkel. 26 maj avslutades de två studiecirklarna om Ranstadsverkets historia. Detta skedde genom en vandring på Ranstadsverket där vi följde skifferns och uranets väg från gruva till lakverk. Bengt Lilljha vd för Ranstads Industricentrum var vår värd och guidade tillsammans med Bengt Kindbom.

Efter tio sammankomster i vardera cirkeln har det samlat mycket kunskaper om perioden från 1945 till 1970. Mycket har varit okänt även för oss på orten. Tanken är nu att sammanfatta detta i några uppsatser som exempelvis kan indelas i fyra avsnitt. En om atombomben, stormakternas intresse för det svenska uranet till den fredliga användningen. Inköp av ett stort antal gårdar i Häggum och vad som hände kring detta och hur de boende reagerade är ett andra ämne. Resten handlar om byggnation och drift.

Nationaldagsfirande i Häggum - 55:e året. Fantastiskt med en sådan uppslutning även om det var ganska kyligt på em. Värmde gjorde; musiken av Hemvärnets Musikkår, sången av Häggums kyrkokör, högtidstalet av Sara Larsson och kaffet med det hembakade brödet.

Högtiden avslutades med andakt i kyrkan under ledning av Kh Kjell Knutas, fanvakt av UV Scouterna och mycket körsång.

Från Fanvakt till Högtidstal. Sara Larsson, Solhaga Häggum/New Dehli Indien 2009 års Högtidstalare vid Nationaldagsfirandet i Häggum.

Sara gick i söndagskolan i Missionhuset i Häggum och var aktiv UV-scout tills hon lämnade byn för studier. Sara har gjort en fantastisk "resa" grundad på en stark tro som hon burit med sig från den trygghet som uppväxten i Häggum gav. Hela talet vid nationaldagen genomsyrades av ett stort och äkta engagemang för medmänniskor som inte haft samma tur som vi.

Efter gymnasiet, studerade hon på Chalmers under 4,5 år. I ett studieuppehåll efter tre år for Sara Larsson till England och Kina under ett halvår som förändrade hennes liv - jag såg världen på ett nytt sätt och var därefter inställd på att arbeta internationellt socialt.

Efter examen 1998 började hon på Ericsson i slutet av 1999. Verkade inom området för kontraktshantering, projektledning, logistik, i olika befattningar och länder, förutom Sverige också längre tid i Etiopien, Kina och Indien.

I Indien lärde Sara Larsson känna människor i en lokal kristen församling med stort socialt engagemang, och tillsammans med dem växte tankarna i mig att göra något annat. Flyttade hem till Sverige 2005 men ett år senare var hon tillbaka i Delhi.

Sara Larsson tillbringar stora delar av året i Indien, engagerad i olika projekt, med inriktning på Commotion, arbetet beskriver Sara såhär:

”I Delhi arbetar jag tillsammans med en lokal kristen församling och ett par olika biståndsorganisationer. Jag har varit med om att starta en Trust (typ stiftelse) som arbetar med värderingar och attityder bland ungdomar i staden. Exempelvis självinsikt, relationer, grupptryck osv. Vi arbetar också med People 4 People, dvs medvetenhet kring aktuella frågeställningar som har med människor att göra, typ fattigdom, barnarbete, motsättningar mellan folkgrupper osv. Så rent praktiskt kör vi olika typer av workshops i skolor, använder kreativa metoder som musik och drama, vi anordnar events och andra tillfällen för ungdomar (i varierande ålder) att påverka och uppmana till medkänsla och gemenskap människor emellan.

Vi vill göra Commotion, som stiftelsen heter, självgående genom inkomster, men i dagsläget bärs arbetet finansiellt via mina kontakter och stödjare.”

I högtidstalet berättade Sara också om arbetet med att hjälpa flickor bort från sexhandel och om hjälp till pojkar som drabbats av AIDS/HIV.

Veterankväll. Trehundra besökare kunde hälsas Välkomna till en kväll med veteranbilar och andra veteraner vid Emmes den 2 juli. Lite regn på em. skrämde inte bort publiken och alla som ville kunde inhandla varmkorv och kaffe med bröd. Ingemar Andersson fanns på plats med sin veteranbuss som gjorde två turer i Häggum.

Antalet veteranfordon; 55 bilar, 28 MC / mopeder och 4 traktorer. Till kvällens finaste ekipage utsågs en Flerfärgad Chevrolet Pheaton 1929 och grön Jaguar E-typ V12. Hembygdsföreningen tackar Skaraborgs Motorveteraner för samarbetet och hälsar föreningen och dess medlemmar välkomna 2010.

Torpvandring. Den 1 maj samlades 15-talet medlemmar för att vandra ”Ängavägen” söderut från byn. Innan byn skiftades ut i mitten på 1850 så odlade gårdarna sina skiften i Mossagärdet, Åkergärdet och Klevagärdet. Byns ängar låg längst i söder och där togs först en ängsslåtter av hö och sedan fick djuren komma på bete. För att komma till ängarna fanns en mycket gammal väg och dess läge följde vi från byn till Pukabo.

Bland Källegårdarna är ett bostadshus rivet. I det hemmet var det för första gången som nattvard firades utanför kyrkan i slutet av 1800-talet. För att kyrkan och myndigheterna inte skulle kunna angripa den då unga Missionsförsamlingen bildades en ”Brödbrytelseförening”.

På Korsgården saknas också bostadshus och flyglar av det skälet att i flygeln störtade en J37 Viggen 1979 och senare revs alla hus i trädgården.

Den mycket korta bosättningen ”Barackbyn” passerades. Mitt för Ranstadsverket byggdes en matsalsbyggnad med kök och bostad samt 8 bostadsbaracker för pendlare som arbetade med att bygga verket.

Från byn tog vi med oss var gårdarna Allmänningen, Skattegården, Pukabo, Stofsgården, Hulan och Toragården legat för att se vart dom fick flytta när bygemenskapen bröts upp. Upp till 100 år blev de kvar innan det var dags för AB Atomenergi att lägga beslag på dom. Av alla Skattegårdar finns inget kvar mer än platsen där de låg. Hulan är också borta sedan länge sammanslagen med Toragården. På övriga gårdar finns husen kvar då de avstyckades när Atomenergi köpte marken.

Det rådde högsommarväder, allt är en månad tidigt eller så. Körsbärsträden slog ut i full blom, de första utslagna konvaljerna plockades i dag, storspov och svalor följde vår vandringsväg. Tidsmässigt är allting relativt. Tillbaka till byn vandrade vi -den nya vägen- som är 150 år.

Mûla Möske. Så var det återigen dags att samlas på Halleberg 22 augusti för en underbar kväll. Solnedgång, den djupa granskogens tystnad, marschallernas ljus i natten vid hemgång över den blöta mossen och klar stjärnhimmel.

Halleberg denna plats som vårdas av Ann-Marie Agnar med familj fick på kvällen ta emot över 40 besökare. Vi tackar Ann-Marie. Ordf. i hembygdsföreningen berättade om Halleberg en nyodling från senare hälften av 1800-talet där skogen tidigare än hundra år efter återtagit vad som odlades upp av familjen Larsson. En tipspromenad var ordnad för att åskådliggöra Halleberg, den gick runt huset, ruinerna av ladugården, förbi den odlarmöda som lagts ned på stenmurar, diken och en stenbro. Tipspromenaden vanns av Gunn Bergman, Agnestad som belönades med en Billingsbygden.

Efter grillning och kaffedrickande var det dags för kvällens höjdpunkt. Sagor för vuxna berättade av Berit Carlsson, Stenstorp. Stugan var fylld till bristningsgränsen. Stämningen var förtätad när sagorna som Berit sa kröp runt väggarna och under det låga taket. Till ljuset av fem stearinljus i en kandelaber berättade Berit om, Kärringen mot strömmen, Ållebergs ryttare, Jätten i Skalunda och många fler sagor och läste som avslutning ”Jönns” dikt Präjlatrösk. Passande på Halleberg där präjel använts för tröskning. Som ett tack fick Berit också en Billingsbygden.

Höstagille. Häggums Bygdegård den 14 november, var till bristningsgränsen fylld av 72 besökare vid sittande bord. Kvällen inledde med kvällsmat, en gammal hederlig rätt – raggmunk, stekt fläsk och krösamos. Efter maten underhöll Skövde kommuns fritidsförenings teatersektion med showen: ”Öka Farta och sträck på benen”. En resa genom dagens verklighet i kärlek, städning och baciller. Gruppen har haft ett par stora julshower på Stadsteatern i Skövde. De uppträder också på äldreboenden och i bygdegårdar, pubaftnar, födelsedagskalas och vid årsmöten. I Häggum sattes publikrekord vad gäller Bygdegårdspublik. Efter korande av årets Häggumare avslutades kvällen med kaffe och mingel.

Vid ”Höstagillet” utsågs Ludvig Johansson, Bossgårdens Kvarn som odlar exotiska växter i gamla kvarndammen, till ”Årets Häggumare 2009”. Motivering: Han kom till Häggum och blev en del av Häggum. Han odlar i den gamla kvarndammen i Häggum, en plats som ingen trodde var till någon nytta längre. Han trotsar gängse synsätt på vad som är möjligt. Han har gjort Häggum känt i princip över hela världen genom internet och olika diskussionsforum. Genom bokutgivning, föredrag och studiebesök sprider han sin fantastiska kunskap och hälsar alla välkomna till Häggum, när som helst. Dessutom engagerad i det lokala föreningsarbetet nu som ordförande i Häggums Bygdegårdsförening.

Emmes. Förutom normalt underhållsarbete har stockar erhållits från Ranstadsverkets skog dessa har sågats till bräder för gavel på ladugården och baksida på skomakaraverkstaden. Runt tomten har nya el.stängsel satt upp och tomten har utökats vid brunnen genom att föreningen arrenderat mark av Rigmor och Sven-Erik Lundell.

Besök. Göran Olberg med fru reste i anfadern, kyrkoherde Carl Sandbergs spår och togs emot i Häggum av Anders Larsson. Han har sänt ett hjärtligt tack för att Anders Larsson och Bengt Kindbom möjliggjorde att de fick se kyrkan och prästgårdarna och kunde fotografera dessa och några faktaböcker.
Svenska Turistföreningen Södra Skaraborgskretsen, 42 deltagare, vandrade den 5 sept. Torpvandringsleden.

Jul. Julgranen Skänkt av Margit och Gunvall Levander sattes upp på P-platsen vid kyrkan den 5 dec. Rutinerna är 1 tim för att hämta granen på berget, 1 tim för att dricka kaffe, som Berit Wilsson bjöd på i Källegården vilket vi tackar för och 1 tim för att sätta i belysning och resa granen.

Ett 80-tal personer samlades vid Emmes på lördag kväll den 5 dec. för att vänta på tomten. Ute lyste marschallerna och inne stearinljusen. Hembygdsföreningen bjöd på glögg och pepparkakor.
Tomten Arne kom på fyrhjuling för det finns ju ingen snö att färdas på. Inne i stugan trängdes barn och vuxna för att lämna önskelistor till tomten. Han fick över trettio. Lika många gottepåsar fick han dela ut. En julklapp från Häggums Hembygdsförening överlämnades till tomten av några flickor.

Föreningen. Häggums hembygdsförening har haft ett aktivt år med många möten och besök och vi tackar medlemmar och stödjande besökare för året som gått. Antal medlemmar 2009 var 141 plus 46 familjemedlemmar. Billingsbygden har sålts i 42 exemplar plus 8 som lämnats ut i gåvor, summa 50 exemplar.

Årets resultat uppvisar ett underskott på 7.655:- kr. Behållningen till 2010 utgör 22.066:84 kr och inga reservationer föreligger.

Styrelse m m: Bengt Kindbom ordf. Stefan Agnar v.ordf. Barbro Bood kassör Dag Fredriksson sekreterare Berit Wilsson och Anders Larsson ledamöter samt ersättarna Leif Larsson och Anders Kindbom. Representant i Billingsbygdens redaktionskommitté Anders Larsson och i Hembygdskretsen Stefan Agnar och Bengt Kindbom.

Häggum den 8 februari 2010


Bengt Kindbom Stefan Agnar Leif Larsson

Bengt Kindbom Berit Wilsson Anders Larsson

<< Tillbaka