Index | Föreningen | Emmes | Vandringsleder | Artiklar | Arkiv | Bli medlem | Sök | Logga in

Verksamhetsberättelse 2011

Häggums Hembygdsförening verksamhetsberättelse 2011.


Styrelse. Häggums Hembygdsförenings styrelse har under året bestått av ordf. Anders Kindbom, vice ordf. Stefan Agnar, sekr. Dag Fredriksson, kassör Barbro Bood, övriga ledamöter Gunilla Christiansson, Anders Larsson, Leif Larsson, Sven-Erik Lundell samt Berit Wilsson.


Årsmöte. Vid årsmötet den 9 mars berättade Carl-Erik Gabrielsson Dala om Stenstorps järnvägsstation som ett stort kommunikationscentrum, en stor arbetsplats och med mycket gods- och persontrafik.


Nationaldagsfirande i Häggum – 57-de året. Närmare 200 personer hade mött upp till det traditionella nationaldagsfirandet vid kyrkan i Häggum. Högtidstalare var Gunilla Christiansson Häggum. Häggums kyrkokör medverkade, fanvakt var Häggums UV-scouter och Skövde Folkdansgille underhöll med folkdans. Kaffe med hembakat bröd serverades. Högtiden avslutades med andakt i kyrkan.


Veteranbilskväll. Drygt fyrahundra besökare kunde hälsas välkomna till en träff med veteranfordon vid ”Emmes” den 7 juli som anordnades tillsammans med Skaraborgs Motorveteraner. Besökarna kunde titta på alla fina fordon, handla på loppis och köpa varm korv, kaffe med bröd samt av föreningen hembakade brödkakor.
110 stycken veteranfordon hade mött upp.
Vinnare av bilpriset gick till Rolf Johansson Mölltorp för hans Chevrolet AC Phaeton - 1929 års modell och tvåhjulingspriset fick Mikael Östergård Skövde för hans Puch Dakota- 1974 årsmodell.
Hembygdsföreningen tackar Skaraborgs Motorveteraner för samarbetet.


Slåtterdag. Den 31 juli anordnade föreningen en ny aktivitet nämligen lieslåtter. Mats Rosengren från Bolum visade hur det går till att slå med lie och Anton Lundell körde slåttermaskin och räfsa med häst. Ett 70-tal besökare hade slutit upp och många ville pröva på lieslåtter och glädjande nog var det många unga.
Anton Lundell var initiativtagare till aktiviteten och vi tackar familjen Lundell för allt arbete de lade ner på detta. Det hela var mycket trevligt och vi har tänkt att detta ska återkomma framöver.


Mûla Möske. Den 13 augusti var det dags att samlas vid Söakullen för att mûla möske.
Vi började med en promenad till ”Offersten”. Vi har inte lyckats få fram någon historia om stenen, om det verkligen är en offersten, men den finns utmärkt på den ekonomiska kartan så på något sätt har den använts. Vi hittade en del mynt där men de var av senare datum.
Efter detta var det dags för fika och korvgrillning. Kvällen avslutades inne i stugan med att komminister Mats Bengtsson underhöll med dragspel, sång och historier.


Höstagillet. Den 19 november bjöd Hembygdsföreningen in till ”Höstagille” i Häggums Bygdegård. Ett 70-tal personer hade hörsammat inbjudan. Kvällen inleddes med att det bjöds på mat. Köttsoppa, hembakat bröd, ost och smör stod på menyn, lagat av föreningens medlemmar. I pausen på teaterföreställningen serverades kaffe, äppelpaj och vaniljsås. Vi fick se en föreställning av Friteatern ”Hässja- berättelser från en trakt” med skådespelaren Mats Nolemo och musikern David Odlöw. Med inlevelse tog Mats Nolemo med oss genom sina berättelser till 50-talet och bönderna på de små jordbruken, deras slit och vedermödor men också glädjeämnen. Många roliga episoder som lockade till skratt men också mycket tänkvärt. Var det bättre förr? Det hela varvades med toner från fiol, nyckelharpa och dragspel.
Utnämningen till ”Årets Häggumare” tillkännagavs och gick 2011 postumt till Bengt Kindbom. Hembygdsföreningens motivering lyder som följer. ” Under 34 år var Bengt Kindbom Hembygdsföreningens ordförande och ”motor” för hela bygden. Med sitt brinnande intresse och varma känsla för sin hembygd utvecklade han Hembygdsföreningen till en förening i tiden. Han arbetade i nuet med historien i ryggraden och hade samtidigt fokus på framtiden. Genom sina olika uppdrag gjorde han många olika ”resor” ut i världen. Med dessa erfarenheter i sitt bagage återvände han alltid till hembygden. Hans förmåga att entusiasmera och få andra att växa med sina uppdrag har gjort att Häggum kunnat utvecklas som en levande landsbygd”.


Julgranen. Granen som i år skänkts av Gunnar Häggstam, Stofsgården sattes upp på kyrkans parkeringsplats den 3 december och efteråt bjöd Gunilla och Roland Christiansson på kaffe vilket vi tackar för.


Tomten vid ”Emmes”. På eftermiddagen den 3 december kom tomten som vanligt till ”Emmes stuga” för att ta emot barnens önskelistor. Denna gång kom han med häst och vagn eftersom snön inte hade infunnit sig. Trots ett riktigt busväder med regn och blåst kom ett 30-tal barn med föräldrar för att träffa tomten. Hembygdsföreningen bjöd på glögg, varm saft och pepparkakor. Vi tackar tomten och hoppas han återkommer nästa år.


Ranstadsverkets historia del 3.
Vi fortsatte studiecirkeln som började 2009, fortsatte 2010 och hade 2011 kommit fram till kanske sista cirkeln som skulle behandla efterbehandlingen och avvecklingen av verket. 18 personer deltog i cirkeln, huvudsakligen de som varit med tidigare. Många har arbetat på verket, bor granne med verket eller i Häggum. Även en somalisk kille boende i Stenstorp deltorg. Vi bjöd in gästföreläsare som Urban Lindqvist från Länsstyrelsen och Bengt Lilljha ägare av Ranstad Industricentrum. Vi såg foton tagna inne i sovringsverket av Habo Fotoklubb, såg intressanta filmer om verket och uranbrytning på andra platser, läste gamla klipp, gjorde en vandring vid efterbehandlingsområdet Tranebärssjön (gamla brottet) och bakom verket där avfall lagts i en mosse. Dag Fredriksson var cirkelledare.


Hembygdsföreningen har under 2011 haft årsmöte och fyra protokollförda styrelsemöten.

En del arbete har också gjorts vid ”Emmes”. Grunden till ladugården har rättats till, stugan har rödfärgats och den del av tomten som arrenderas från Rosenlund har iordningställts.
Vi tackar de medlemmar som arbetat med detta.

Hembygdsföreningen har haft 147 medlemmar under 2011 och därtill kommer 42 st. med familjeanknytning.

Styrelsen vill tacka alla medlemmar för det arbete som lagts ned i föreningen under det gångna året och hoppas på fortsatt engagemang.

Häggum den 16 januari 2012.

Anders Kindbom, Stefan Agnar, Barbro Bood,
Dag Fredriksson, Anders Larsson, Berit Wilsson,
Gunilla Christiansson

_______________________________________________________________________________


<< Tillbaka