Index | Föreningen | Emmes | Vandringsleder | Artiklar | Arkiv | Bli medlem | Sök | Logga in

Verksamhetsberättelse 2010

HÄGGUMS HEMBYGDSFÖRENINGS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010.

Studiecirkel. De första uppsatserna från studiecirklarna finns i Billingsbygden 2010. ”Från atombomb till fredlig användning av kärnkraft” och ”De fick lämna sina hemman”. Årets studiecirkel har handlat om perioden 1970-1990 och de gigantiska utbyggnadsplaner som då fanns. Cirkel avslutade med fältbesök på några platser som skulle blivit mycket påverkade om verket hade byggt ut.

Möten:
Årsmöte. "Island mer än sagor" en film av Lars Axelsson, Skövde inledde årsmötet. En vacker film som beskriver en natur och kultur som är något utöver det vanliga. Lars Axelsson är inte bara filmare utan leder också studiecirklar om Island och har stor kunskap om landet som han förmedlade till oss.

Nationaldagsfirande i Häggum.
Hela trädgården vid Gamla Prästgården i Häggum var fylld med besökare, över 200, när Häggums UV-scouter bar in flaggorna som hissades på de två flaggstängerna och därpå följde nationalsången. Gunilla Christinasson hälsade välkommen med ord och tankar som gjorde att vi alla verkligen kände oss välkomna. Häggums kyrkokör under ledning av Aysa Miteva medverkade vid två tillfällen och sjöng “Sommarsången”, “Idas Sommarvisa”, “Uti vår hage” och “Hymn till Västergötland”. Skövde Folkdansgille avslutade högtidligheten med ett antal danser. Genom samverkan med fler folkdansare från Kyrkefalla-Ransbergs Folkdanslag blev det en stor uppvisning danser från när- och fjärran. Efter kaffeservering avslutades högtiden i Häggums kyrka med andakt ledd av Kh Kjell Knutas och Häggums kyrkokör.

Från Fanvakt till Högtidstal. Kvällens högstidstalare Dan Sandros, var ytterligare en i raden av UV-scouter som varit fanvakt för si så där 30 år sedan och nu kommer åter för att hålla högtidstal. Dan tackade för inbjudan och beskrev det som roligt och inte minst hedrande. Att dessutom få tala under den högtidliga devisen “Från Fanvakt till Högtidstal” gör inte saken sämre. De gröna skjortorna känner jag igen. Lägermärkena finns också på skjortorna. Jag minns mitt första UV läger 1977 och vet precis hur det årets lägermärke såg ut. Dan berättade en del minnen från detta. Många minnen från uppväxten i Häggum gjorde sig påminda när breven med inbjudan till att tala kom. Kanske är det så att de positiva minnena med tiden förstärks. I sitt tal tog Dan Sandros upp begreppet förändring. Förändringar kan vara något som upplevs både positivt och negativt men förändringar sker alltid. Klimatförändringarna tvingar oss till förändringar antingen vi vill eller inte. Det känns tillfredställande att få arbeta med och bidra till den förändring som jag tror är nödvändig. Vi har i Sverige bra förutsättningar för förnybar energiproduktion och det ska vi ta vara på sa Dan Sandros. Jag kan ibland tänka när jag är ute på någon ort och träffar deras företrädare som uttrycker oro för vindkraft att det skulle vara nyttigt med ett studiebesök i Häggum. Här har varit 50 år av stora förändringar i mångtusenårig byggd. Man har levt vid sidan av AB Atomenergis verksamhet under många år och fortfarande intresserar sig prospekteringsföretag kraftfullt för Billingen då uranhalten förväntas vara hög på många håll. Dan kom avslutningsvis in på sin tid i Häggum. “Jag tror att jag härifrån fått med mig en grundtrygghet skapad av den gemenskap och det engagemang som fanns här under min uppväxt och som fortfarande finns. Denna grundtrygghet tror jag i sin tur är i det närmaste en förutsättning för att man ska trivas bra i en snabbföränderlig värld.” Efter ett fyrfaldigt leve för hembygden, Sverige och den svenska fanan. avtackades Dan Sandros med Skriften Billingsbygden och ett par av de goda hembakade brödkakorna.

Veteranbilens kväll vid Emmes stûva den 1 juli blev en folkfest.
Det är stor uppslutning när Häggums Hembygdsförening inbjuder till Veterankväll. Alla kan få något intresse tillgodosett. Fler och fler blir det också som kommer vilket gläder oss och en bidragande orsak är förstås vädret. Torsdagskvällen var helt fantastisk. Men också miljön med vår lilla ryggåsstuga, kaffe med hembakat bröd och varm korv. Lite statistik: 66 veteranbilar, 2 lättviktare, 26 mopeder, 2 Messerschmitt, 20 motorcyklar, 4 speedwaymaskiner, 3 flakmopeder, veteranbussen och 20 försäljare. Antalet besökare och deltagare närmar sig 500 personer vilket avspeglade sig bl.a. i försäljning.

Granqvists motorcykel
Det finns två fordon från Häggum med sina egna historier. Opel 1939 tillhörig Bröderna Jonsson i Bäckagården. Motorcykel Monark 1951 tillhörig syskonen Granqvist i Stora Gåran. I kväll var det motorcykeln som var höjdpunkten. Inledningsvis lite presentation av syskonen Granvist, Olga, Hjalmar och Rupert. De valde att leva efter gamla metoder på sin gård på Billingsluttningen. Gården brukades med Oxar fram till slutet av 1950-talet. Den vandring som finns vid ladugården vid Emmes är flyttad hit från Gåran. Den var i bruk, med oxarna för, på vintern 1958. De hade ett tröskverk i den så kallade Kindboms ladugården, det var grannfastigheten som de köpte 1944. Men det ville sig inte, remskivan på motorn var för stor eller så var remskivan på tröskverket för liten så varvtalet på tröskverket blev för högt. Det stod inte still på logen undan vandrade och därefter inga mer försök.

Mûla Möske. Höstagille. Jul. Vandringar ”På bögda”. Kyrkogårdvandring. Torpleden Vandring på Tån.

Häggum den februari 2011

.............................. ....................
Bengt Kindbom Stefan Agnar
.............................. .....................
Berit Wilsson Anders Larsson

<< Tillbaka