Skogsdag i Bolum

Lördagen den 10 mars anordnade Hembygdsföreningen en aktivitet som vi kallade ”Skogsdag” hos Leif Larsson, Backgården, Bolum. Vi fick pröva på skogsbruk som det bedrevs på 50-talet.
Ett fyrtiotal besökare kom både yngre och äldre. Det var en vacker vårdag 6-7 grader varmt och solsken.
Leif förevisade ett antal motorsågar från tidigt 50-tal fram till 70-talet. Det fanns också diverse verktyg för skogsbruk från den här tiden att titta på.
Hästarna Molly och Nina med Anton Lundell vid tömmarna drog fram timmerstockarna. Stefan Agnar med traktor Fordson Major årsmodell 1959 ( enligt Stefan ”stortraktorn” i Häggum på den tiden) hjälpte också till med stockarna.
Anders Kindbom hade en manuell stockkran som man lyfte timret med.
Över den öppna elden bakade Ida Lundell pinnbröd och Rigmor Lundell stekte kolbullar och några grillade korv.
För de äldre deltagarna blev detta lite nostalgi eftersom dom upplevt detta förut och för de yngre var det intressant att se hur skogbruk gick till före de stora skogsmaskinernas tid.
Detta var en träff där vi kunde umgås under lediga former och alla tycktes eniga om att det varit mycket trevligt och intressant. Hembygdsföreningen tackar Leif som tagit initiativ till det hela och också Anton, Stefan och Anders för deras medverkan.